Ha a kommunikációs ciklus kiindulási pontja egyáltalán meghatározható, akkor az az érzékszervi észlelés! Érzékszerveink az érzékelés kapui: szemünk , orrunk, fülünk, szánk és bőrünk. Öt érzékszervünkkel tapasztaljuk a körülöttünk levő világot; ,értelmet’ (jelentést) adunk az információnak, majd ez alapján cselekszünk. A világ a lehetséges érzékszervi benyomások végtelensége, és mi csak nagyon kis részét észleljük.
Az észlelt részt tovább szűrjük saját egyedi tapasztalataink, a kultúra, a nyelv, a hiedelmek, az értékek, az érdekek és a feltevések szűrőin keresztül. Mindenki saját érzékszervi benyomásaiból és egyedi élettapasztalataiból épített, teljesen egyéni valóságban él, és annak alapján cselekszik, amit a világról alkotott modelljében észlel. A világ olyan mérhetetlenül nagy és gazdag, hogy először egyszerűsítenünk kell, hogy értelmezhessük!
Az összes érzékszervünk közül a szem tekinthető a legfontosabbnak, hiszen egy egészséges ember a külvilágból származó információk mintegy 60 – 80 százalékát látása révén juttatja el az agyához. Fontosságát növeli, hogy az emberi agy 40%-a a látással foglalkozik!